Tavşan Hastalıkları

Tavşan Hastalıkları
Tavşan Hastalıkları
Tavşanlar oldukça güçlü hayvanlardır ve nadiren hasta olurlar. Çoğu hastalık da tavşanın doğru beslenmesi, bol su içmesi, temiz bir kafes ve egzersizle engellenebilir. Evcil hayvanınız 6 haftalık olduğunda viral kanamalı hastalıklara yakalanmasın diye aşılatmalısınız. Bu aşıyı her yıl 1 kez yaptırmanızda yarar vardır. Detaylı bilgiyi veteriner hekiminizden edinebilirsiniz.
Tavşan Hastalıklarının Belirtileri
Tavşanın bitkin olması, bir köşeye çekilmesi, kürkünün donuklaşması, yemek yememesi, zor nefes alıp verme, sulu burun, sulu gözler, ishal ve kabızlık tavşanların hastalık belirtilerindendir. Bu belirtiler birkaç günden fazla bir süredir varsa da vakit kaybetmeden evcil hayvanınızı veteriner hekime götürmenizi öneririz.
Tavşanlarda İshal
Tavşanınızın ishal olduğunun belirtileri aşırı derecede ateşlenme, iştahsızlık, aşırı kilo kaybı gibi belirtiler olabilir. Bu süreçte evcil hayvanınız çok az su içer ve bitkin kalır. Çoğu zamanını hareketsiz geçirir. Bu belirtiler açıkca tavşanınızın ishal olduğu anlamına gelir. Veteriner hekime götürüp muayene ettirmenizde fayda vardır.
Tavşanlarda Solunum Yolu Hastalıkları
Aksırma, öksürme, burun akıntısı, ıslak burun ve ıslak gözler tavşanlarda görülen solunum yolu hastalıklarının belirtilerindendir. Bu hastalık genelde tavşan kafesinin kirli olması ya da kafesteki kalabalıklıktan meydan gelmektedir. Ayrıca havadaki iriten maddeler, yani deodorant, oda spreyi, toz vb. maddeler, kötü havalandırma, nem, aşırı sıcak ve diş hastalıkları bu duruma sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda kafesi iyice temizleyin. Kuru ve tozsuz olduğa emin olun. Düzelmediği takdirde evcil hayvanınızı veteriner hekime götürün.
Tavşanlarda Mantar Hastalığı
Tavşanların ayak parmaklarının kuru şekilde sertleşip kabuk bağlaması ve sürekli kaşınıp yalanması durumunda veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Bu davranışlar egzema ya da mantar hastalığının habercisi olabilir. Veteriner hekimin uygun gördüğü tedaviye başlanmalıdır. Önemsenmez ise tavşanlarda mantar hastalığı ölüme kadar götürebilir.
İlginizi çekebilir: Hollanda Lop Tavşanı
Tavşanlarda Kulak Uyuzu Hastalığı
Tavşanlarda sık görülen hastalıklardan biri de kulak uyuzudur. Hastalığın etkeni “psoroptes cunucıli” isminde bir etkendir. Bu etken tavşanlar için özel bir etken olup, sadece tavşanlarda kulak uyuzuna neden olmaktadır. Tavşanın kularında kahverengi kabuklanmalar şeklinde başlar. Bu kabuklanmaya müdahale edilmediği takdirde çoğalır. Evcil hayvanınızı kulak uyuzundan korumak için dış parazit bakımı yaptırmalısınız. Bu uyguluma ideal olarak her 3 ayda bir yaptırılmalıdır.
Tavşanlar Diş Hastalıkları
Tavşanlar bilindiği üzere kemirgen hayvanlardır. Bu yüzden diş sağlıkları oldukça önem arz etmektedir. Tavşanları diğer kemirgenlerden ayıran bir özellik de dişlerinin sürekli olarak uzamasıdır. Gelişimin çağındaki bir tavşanın ise çene yapısı hayatının geri kalan kısmındaki beslenmesine direkt olarak etki eder. Dişlerin sürekli olarak uzaması da tavşanlarda kemirme iç güdüsünü ortaya çıkarır. Bu kemirme ile düzenli olarak ön dişlerin kullanılmasında aşınma devam ederken arka dişlerindeki aşınma işlemi gerçekleştirelemez. Böylelikle arka dişlerde uzama görülür. Bunun sorununca ise çene tam olarak kapanmaz. Çenenin tam olarak kapanmamasına bağlı olarak zaman içerisinde ön dişlerde gerekli olan kemirme pozisyonunu kaybeder. Ön dişler de arka dişler gibi sürekli olarak uzar. Üst dudak-alt dudak ve damağa baskı uygulayarak buralarda yaralanma görülür. Böyle bir durumda ise tavşan yem ve su ihtiyacını karşılayamaz.