Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Şizoid kişilik bozukluğu, adından da anlaşılacağı üzere bir tür kişilik bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde en sık karşımıza çıkan psikoloji problemlerinden olan şizoid kişilik bozukluğu, bireyi yalnızlığa iten bir durumdur. Tedavisi edilmesi gereken bu problem, bireyin anlamlı ilişkilerden uzak durmasına, yüzeysel bir yaşam sürdürmesine, sosyal aktivitelerden ve ilişkilerden kaçınmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla tedavi gerektiren bu rahatsızlık tedavi edilmezse yaşam kalitesinin düşmesine ve bununla beraber çeşitli psikolojik sorunlarına da neden olabilmektedir.
Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerde bu hastalığın en önemli nedeni ailesel problemler olarak gösterilebilmektedir. Çocukluk döneminde aile ilgisinden, sevgisinden uzak bir şekilde yalnız olarak büyüyen bireyler, yetişkinlik döneminde bu gibi kişilik bozuklukları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Aynı zamanda ihmal ya da istismar gibi durumlar da nedenlerinden biri olarak gösterilebilmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diğer pek çok kişilik bozukluğu gibi tedavi gerektiren bir durumdur. Bu gibi durumlarda tedavi edilmezse başka sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Örneğin; obsesif kompülsif bozukluk, majör depresyon gibi problemler, bu hastalığın tedavisinin gerçekleştirilmemesi durumunda ortaya çıkabilmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavisi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Genel olarak uygulanan ve en etkili olduğu düşünülen yöntemler bilişsel davranışçı psikoterapi, grup terapisi ve ilaç tedavisidir. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi en etkili yöntem olarak uygulanırken, bazı durumlarda hastalığın seviyesine göre ilaç tedavisine de başvurulabilmektedir.
Genellikle psikolog hekimler tarafından tedavi edilmektedir. Bu gibi bozukluklarda uygulanan psikoterapi yönteminde davranışların değiştirilebilmesi için çalışılmaktadır. Sosyal durumlarda bireye duygu ve düşüncelerin nasıl değiştirilebileceğini öğreten bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemi, uzun vadede başarı sağlayabilmektedir.
Bunun yanı sıra grup terapisi de başarılı bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Genellikle başkalarıyla aynı sorunları yaşayan bireyler sorunlarını paylaşarak ve konuşarak rahatlayabilmektedir. Üstelik bu durum sosyal ortamlarda da daha rahat olabilmesi ve toplum içine girebilmeyi kolaylaştırmaktadır.
İlaç tedavisi ile ağır olan hastalarda tercih edilmektedir. Şizoid kişilik bozukluğunun yanında anksiyete, depresyon gibi durumlar görülmesi halinde reçeteli ilaçlara başvurulabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.