Mısır’da 3.400 yıllık kent keşfedildi: Akhenaton’un inşa ettiği düşünülüyor

Mısır’ın kuzeyindeki Kom el-Nugus bölgesinde yürütülen arkeolojik kazılar, 3.400 yıl öncesine ait bir antik Mısır yerleşimini ortaya çıkardı. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Sylvain Dhennin liderliğindeki ekip, kentin ünlü firavun Tutankamon’un babası Akhenaton tarafından inşa edilmiş olabileceğini belirtti.
Kazıdan Çıkan Bulgular
İskenderiye’nin 43 kilometre batısında, Akdeniz ile Mariout Gölü arasında yer alan kazı bölgesinde çömlekler, kaseler ve büyük bir kireç taşı yapının temelleri bulundu. Arkeologlar, bu yapının muhtemelen bir tapınak olarak kullanıldığını düşünüyor. Yerleşimin düzenli sokak planı ve su tahliye sistemleri, organize bir kent yapısına işaret ediyor.
Keşfedilen amforalardan biri, Akhenaton ve Nefertiti’nin kızı Meritaten’in adını taşıyor. “Aten’in Sevgilisi” anlamına gelen bu isim, yerleşimin Akhenaton’un güneş tanrısı Aten’e adanmış dini ve kültürel etkisini yansıtıyor. Amforalar, bölgede Meritaten adına markalanmış büyük ölçekli şarap üretimi yapıldığını düşündürüyor.
Ramses II ve Askeri Yapılar
Kazılar sırasında, 19. Hanedanlık döneminde hüküm süren Ramses II’ye ait bir tapınağın temel taşları ve giriş yolu (dromos) da ortaya çıkarıldı. Ancak bu yapının Roma İmparatorluk Dönemi’nde söküldüğü tahmin ediliyor. Ayrıca, askeri personelin adlarının geçtiği mezar şapelleri, yerleşimin dönemsel veya askeri bir üs olarak kullanılmış olabileceğini gösteriyor.
Yeni Bir Tarihsel Perspektif
Daha önce yalnızca Yunan-Helenistik dönemde kullanıldığı düşünülen bölgenin, yeni bulgularla Mısır’ın Yeni Krallık Dönemi’ne (M.Ö. 16.-11. yüzyıl) uzandığı anlaşıldı. Dhennin, “Bu yerleşim, Kuzey Mısır’ın antik tarihi hakkında yeni bir değerlendirmeye kapı aralıyor,” diyerek kazıların genişletileceğini ifade etti. Keşifle ilgili detaylar, Antiquity dergisinde yayımlandı.
BU HABER, GAZETE DUVAR’A ERİŞİMİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ İÇİN YAYINLANMIŞTIR, EDİTORYAL DENETİMDEN GEÇMEMİŞTİR.