Globaldeki satışların yüzde 11’ini Opel Türkiye gerçekleştiriyor

Ocak-Nisan satış performansı değerlendirmesi
Opel olarak Ocak-Nisan toplam satış adedimiz 21 bin 226 oldu, beklentimizle paralel bir sonuç gerçekleştirdik. Tabi ki biz dönüp baktığınızda sene başında hatırlarsanız belki 70 binlik bir satış bekliyoruz, pazar beklentimiz 1 milyon 150 bin üzeri, biz yüzde 5,5’lik bir pazar payı bekliyoruz diye paylaşmıştık. İlk 4 ayda toplam pazar payımızın % 5,6 olması bu hedefe paralel ilerlediğimizi gösteriyor. Geçmiş toplantımızda yine, seneye dair verdiğimiz bilgilerden en kıymetlisi de, geçen senenin son döneminde yüzde 8,8’lik bir hafif ticari araç pazar payına ulaştık, seneyi de 6,7 ile kapadık demiştik. Sunumda da detaylarını vereceğim, şu an ilk 4 ayda ticari araçta pazar payımız % 10,7 oldu. Büyümeye devam ediyoruz, bizim için çok güzel bir sonuç gerçekten. Bu yılı değerlendirecek olduğumuzda, dikkat çeken noktalarda biri ilk 4 ayın içerisinde bildiğiniz üzere pazar aslında geçen aya kadar küçülüyor gibiydi, nisan ayındaki atılımla beraber biraz daha büyüdü. En kıymetli noktalarda biri burada C-SUV. C-SUV’daki büyüme zaten çok net bir şekilde gözüküyor. Bizim büyümemiz ise pazarın büyümesinin de üzerinde. Bu bizim için pozitif bir sonuç. B-SUV satışları küçülüyor. Bunun temel nedenlerinden biri, Türkiye’deki elektrikli ve plug-in araçların ÖTV matrahları ve sınırları nedeniyle premium araç fiyatlarının genellikle 1,9 ile 2,3 milyon TL civarında kalmasıdır. Bu durum, müşterileri hem premium segmentte hem de yüksek donanımlı C-SUV modellerde, bu fiyat sınırının altındaki araçları tercih etmeye yönlendiriyor. Özetle Opel olarak biz, 21 binlik satış, yüzde 5,6’lık pazar payı ve yüzde 10,7 hafif ticari pazar payıyla ilk 4 ayımızı kendi açımızdan beklentilerimiz doğrultusunda ve başarılı geçirdik diyebilirim.
 
Globalde bu sonuçlar nereye taşıdı?
 
Bu başaranın sonucu hem de lansmanımız için Opel CEO’su Florian Huettl Türkiye’ye gelmesi aslında bize verdiği önemi gösteriyor.  İlk 4 ayın sonunda Türkiye olarak biz Opel’in dünyada bulunduğu ülke pazarları içerisinde 5,6 oranımız ile en yüksek pazar payına sahip olduğu ülkeyiz, Almanya ve İngiltere de buna dahil. Bizim için bu Türkiye adına bir başarı. Ürün gamı tüm ülkelerde aynı ve biz yüzde 5,6 ile lider durumdayız. Satış adedi olarak ise dünyada 3’üncüyüz. Yani Almanya ve İngiltere’de Opel ve Vauxhall marka isimleri ile yer alıyor. Türkiye’ de bu iki ana pazardan sonra en çok adedi sağlayan ülke. Bize de zaten Opel’in 3’üncü ana pazarı ismini getirten, o hakkı doğuran noktalarda biri olarak uzun süredir Almanya ve İngiltere’den sonra en çok satış yapan pazar olarak da devam etmemiz. Daha önemli nokta, daha önceki yıllarda yüzde 9, geçen sene % 10, ilk 4 ayda ise % 11’e çıktı. İlk 4 ay sonunda Opel’in globaldeki tüm satışlarının yüzde 11’ini Opel Türkiye gerçekleştiriyor ve bu da globalde satılan her 9 araçtan biri Türkiye’de yollara çıkıyor anlamına geliyor. Bizler için çok değerli sonuçlar.
 
Satış performansı  detayları
 
Toplam pazarda 7’ncilik söz konusu, toplam 21 bin 226 araç sattık. Pazar ise ilk 4 ay sonunda toplam 381 bin adet oldu. 381 binlik pazarda, geçen seneye baktığımızda, ilk 4 ayda, yüzde 3 civarında bir büyüme var. Biz Opel olarak ne kadar büyümüşüz diye baktığımızda, pazar payı 4,9’dan 5,6’ya çıkmış ama adetsel olarak 18 binden 21 bine çıkmışız, yüzde 15’in üzerinde bir büyüme söz konusu. Bizim için çok olumlu. Bu büyümeyi yaparken de tekrar hatırlatmak isterim, bir modelimiz azız. Geçen senenin ilk 4 ayında Crossland vardı, bu yıl ilk 4 ayda B-SUV segmentinde iki model değil tek model sunuyoruz, sadece Mokka modelimiz var. Yeni Opel Frontera’nın gelmesiyle birlikte sonuçlarımız çok daha kuvvetli olacak. Peki binek ve hafif ticari nasıl gidiyor? İlk hafif ticariyle başlamak istiyorum,  geçtimiz sene ilk 4 ayda; 3 bin 637 adet satış ve yüzde 4,7 Pazar payı yapmıştık. Bu yıl ise aynı dönemde 7 bin 750 adet satış, yani iki katı bir adet elde ettik ve pazar payı olarak yüzde 10,7’ye geldik. Yani bizim için çok büyük bir başarı. Her modelin önemi var, birazdan podyumdaki durumu da sizlerle paylaşacağım, ama hafif ticaride toplam pazarda 3’üncüyüz. En kıymetli nokta da o. Hafif ticari pazarında ana 8 marka bulunuyor, biz o pazara giren en son markayız. Ama pazardaki doğru odaklanmamız, doğru ürün yapımız belki doğru fiyatlandırmamızla beraber 3’üncü sıraya kadar geldik, bizim için çok iyi bir sonuç. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz.
 
 
 
2025 hedefleri ve  beklentileri
 
1 milyon 150 binlik bir pazar bekliyoruz demiştik. Artırdık 1.2 milyon ve üstü dedik.  Belki ilginç gelecektir bunu da nisanla beraber çıkan sonuçla yapmadık. Biz aslında son 1-1,5 aydır 1.2 milyon olur hatta bu sene de rekor gelebilir diyoruz. Hatta biz 5 sene üst üste rekor da gelebilir diyen markalardan bir tanesiyiz. Tabii temkinli yaklaşalım. Bu nedenle 1.2 milyon bizce burada tutarlı ve kesinlikle erişeceğine inandığımız nokta.  Hedef toplam satış adedimiz 70.000 ve üzerinde gerçekleştirmek. Aynı şey pazar payında da var. Yüzde 5,5 hedefin üzerine çıkma imkanımız bulunuyor. Bugün tanıtacağımız Yeni Opel Frontera’nın başarısıyla pazar payımızı yüzde 6 ve üzeri bir noktaya çekebileceğimize inanıyoruz. Marka sıralamasında ise bugün bulunduğumuz noktayı aslında kaybetmek istemiyoruz.  SUV modellerimizle toplam 26 bin adetlik satış yapmayı hedefliyoruz. Bu 70 binlik satışın içinde %40’lık bir orana denk geliyor.  Yeni Opel Frontera’nın ilk 5 aylık dönemde satış yapmadığını düşünecek olursak, önümüzdeki sene aslında toplam satışının içinde, SUV’nin payı çok daha yukarı çıkacaktır. Grandland tüm yıl performansı 10.000 adet, Mokka 8.000 adet. Frontera ise sadece 6,-6.5  aylık dönemiyle 8.000 adetlik bir satış hedefliyoruz.  Bu da Frontera’ya ne kadar güvendiğimizi gösteriyor. Yeni Frontera, 6 aylık, 6.5 aylık performansıyla Mokka’ya yetişecek.
 

Başa dön tuşu
sulitgaming