Ender Şeyler Yayıncılık’tan İki Dikkat Çeken Roman: Zilli Kurt ve Manastırlı Eleni!

Tarih: 23. 01. 2025
Ender Şeyler Yayıncılık, Türk edebiyatının önemli isimlerinden İnan Çetin’in kaleme aldığı Zilli Kurt adlı romanını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Aşkı Manastrılı Eleni iki biyografik romanı edebiyatseverlerle buluşturdu.
Zilli Kurt Tanıtımı
Yaşar Kemal, romanlarındaki dili doğadan alan, insanın çaresizliğini, başkaldırısını ve hiç tükenmeyen umudunu sözcüklerle resmeden, Türkçeyi yücelten, büyüten yazardır. Bu kitaptaki her söz Yaşar Kemal tarafından söylenmiş kabul edilmelidir. Söz konusu olan büyük bir dünyadır ve hınca hınç doludur bu dünya. Hayallerle, başkaldırıyla, umutla. Şiirle, destanla.
İnan Çetin bu büyük dünyayı tanımış, sanki bu dünyayı yaratan dilin içinden çıkıp gelmiştir. Bir dünya yazarı Yaşar Kemal’in, eserlerinde insanoğlu için yarattığı umut dolu dünyayı Zilli Kurt’ta hissedeceksiniz.
Manastırlı Eleni Tanıtım
Balkanların Romeo ve Juliet’i olarak da anılan Mustafa Kemal ile Eleni Karinte’nin bir isim günü kutlamasında başlayan aşkları farklı boyutlarda şekillenecek, kaderleri başka türlü belirlenecekti. Ne var ki bu gençlik aşkı iki tarafça da ömür boyu sürecekti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Aşkı Manastırlı Eleni iki insanın yaptıkları seçimlerle ayrı mecralarda şekillenen hayatlarının, bir bakıma trajik bir bakıma ise özverili aşklarının hikâyesidir: Biri ilham verici, dünya tarihini şekillendirmiş; öteki tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş iki hayat ve bir aşk.
Manastırlı Eleni, yürüdüğümüz yollar hayatlarımızı belirler, sözünü doğrularcasına ve gün yüzüne çıkarılmış pek çok ayrıntıyla zengin, şaşırtıcı ve derin bir “biyografik roman”dır.
İnan Çetin Hakkında:
1966 yılında doğdu. Edebiyat dünyasında ilk kez Adam Öykü dergisinde yayımlanan öyküleriyle tanındı. Kureyş’in Kurtları adlı kitabıyla Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Ayrıca Vadi
adlı romanıyla Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Eserlerinin yanı sıra öykü, deneme, mektup, eleştiri gibi yazıları Fırat’a Karışan Öyküler, İstanbul Noir, Akashic Books, Bizim Eleştirmenlerimiz, Contemporary Turkish Short Fiction: A Slection, Yeraltına Mektuplar, Altın Ülke Çocukluk gibi pek çok ortak kitapta yer aldı.
Çocukluğu Tunceli’nin Hozat ilçesinin küçük bir köyünde geçti. Gerçeküstü hikayelerin, olağanüstü olayların, inançların gölgesinde geçen çocukluğunu biçimlendiren bu dünya, zor koşulların dünyasıydı. İlk ve ortaokulu Hozat’ta liseyi İstanbul’da okudu. AÜ İktisat Fakültesi’nde okurken kütüphanecilik,
kitapçılık, yayıncılık işleriyle uğraşmaya başladı. Kütüphanecilik ve kitapçılık yaptığı dönemde tarih, felsefe, teoloji, sanat tarihi ve resim alanlarında özel dersler aldı. Bir dönem arkadaşları ile birlikte İstanbul Beyoğlu’nda Özel Bilimsel Eserler Kütüphanesi’ni kurdu. Bu girişim pek uzun yaşamadı ama öykü yazmakla başladığı yazarlık serüveni burada ilerledi. Gazetelerin kültür-sanat eklerinde, çeşitli dergilerde inceleme ve eleştiri yazıları da yazan Çetin, bir dönem Sarnıç Öykü Dergisi’nin yayın yönetmenliğini de üstlendi.
KİTAPLARI:
Roman: İblisname, Bir Hayalin Gerçek Tarihi (2007),
Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise (2013), Vadi (2021)
Öykü: Bin Yapraklı Lotus (2003), İçimizdeki Şato (2005), Kureyş’in Kurtları
(2015)
Seçki: Doğu Öyküleri (2008)
Çocuk: Mevlana Kimdi? (2010), Şahmaran ile Lokman Hekim’in Hikâyesi
(2016), Ludingirra ile Attika (2017)
Kurmaca-Biyografi: Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Aşkı-Manastırlı Eleni
(2024), Zilli Kurt, (2024).